sfaturi-ambalare-colete

Cum trebuie să fie ambalat un colet pentru a ajunge în siguranță la destinație

Atunci când livrezi un colet pe o oarecare rută, trebuie să te asiguri că ambalajul este gata să reziste încărcărilor și descărcărilor succesive ce vor avea loc până în momentul livrării. Indiferent de distanța și timpul de deplasare, bunurile noastre au nevoie de un ambalaj rezistent, special gândit pentru transportarea de produse.

La ora actuală, există companii specializate care îți pot presta servicii de ambalare, inclusiv te pot ajuta să găsești materialele necesare ambalării coletelor tale, mai ales când vine vorba de identificarea dimensiunilor perfecte.

Pentru a fi utili, vom vorbi în continuare despre o serie de reguli, aplicabile pentru fiecare dintre noi și necesare de respectat pentru siguranța bunului supus transportării.

În primul rând, bunurile care urmează să fie transportate se vor încadra în una din următoarele categorii:

• electronice și electrocasnice
• articole voluminoase
• produse cosmetice
• îmbrăcăminte și încălțăminte
• produse alimentare, jucării
• produse din ceramică și sticlă (fragile)
• produse de papetărie etc.

Fiecare din aceste categorii de produse necesită un anumit tip de ambalaj care să asigure păstrarea, pe durata transportării, a caracteristicilor de care dispune fiecare bun, fără a le modifica sau diminua calitățile.

Electronicele, precum tabletele, telefoanele mobile, ecranele LCD, USB-urile și alte accesorii sunt fragile și trebuie să fie protejate împotriva zgârierii și deteriorării. Prin urmare vor fi necesare cutiile din carton și foliile cu bule, iar pentru cele de dimensiuni foarte mici- plicuri antișoc.

Electrocasnicele mici și mari, cum ar fi cuptorul cu microunde, robotul de bucătărie, mașina de spălat sau frigiderul necesită o împachetare specială, datorită volumului și greutății semnificative, de aceea se recomandă cutiile din lemn sau carton cu mai multe straturi, după caz, se umple cu plăci de polistiren.

Hainele, încălțămintea, gențile și accesoriile trebuie să fie ambalate într-un mod estetic și totodată practic, pentru a minimiza riscul de deteriorare în timpul depozitării sau livrării. Pentru acestea se vor utiliza cutiile de carton de dimensiuni corespunzătoare, iar după caz, locurile goale se vor umple cu hârtie. Cutiile autoformate, cu bază și capac, reprezintă o modalitate de ambalare elegantă și practică, fiind potrivite pentru retailerii din zona fashion. Sunt potrivite și pentru obiecte fragile.

Industria cosmetologică, datorită complexității și diversității produselor, necesită o gamă largă de soluții de ambalare. Produsele cosmetice, medicamentele, parfumurile trebuie să fie bine protejate de praf, umiditate, temperaturi extreme și de posibilele ciocniri sau lovituri în timpul transportării. De aceea se recomandă cutiile din carton și folie cu bule, iar pentru medicamente cutiile din carton cu 3 straturi, eventual cutie cu separator, dacă medicamentele nu se află în ambalajul original, al producătorului.

Produsele TV și IT de dimensiuni mari sunt livrate de către producători/distribuitori în ambalaje corespunzătoare, însă dacă nu mai ai ambalajul original, vei avea nevoie de cutii de carton solide cu 3 sau 5 straturi, folie cu bule de aer și eventual colțare din polistiren.

Mobila, bunurile masive, utilajul și alte produse complexe trebuie, pe cât posibil, să fie demontate, iar părțile mobile trebuie să fie închise sau blocate în timpul transportului, recomandabil cu folie cu bule peste care se lipește bandă adezivă.

Date fiind fragilitatea și perisabilitatea produselor alimentare, acestea necesită ambalate cu multă atenție. Fructele și legumele se ambalează în cutii din carton. În interior, puteți folosi hârtie de ziar pentru a amortiza eventualele șocuri în timpul transportării. Brânzeturile tari și semitari se împachetează în folie din plastic și apoi în carton ondulat, pentru a absorbi scurgerile. Prăjiturile, tortul, bomboanele și produsele de patiserie au nevoie de ambalaje speciale pentru a fi împachetate.

În general, trebuie să memorizezi câteva idei de bază în cazul în care urmează să transmiți sau să livrezi un anumit tip sau mai multe tipuri de produse: produsele nu trebuie să joace și să se lovească între ele sau să ajungă la marginea cutiilor. Umple spațiile libere cu material de amortizare și protecție, împachetează mai întâi individual fiecare articol fragil cu folie cu bule și hârtie de ziar mototolită. Utilizează întotdeauna ambalaje de înaltă calitate. Trebuie să iei în calcul rezistența, amortizarea și durabilitatea atunci când selectezi un anumit fel de ambalaj.